Väst-Malaysia ~ Borneo ~ Singapore

Reseberättelse

 

Tillbaka

Bilderna på förra sidan är bara ett axplock av allt vi har upplevt. Det var en väldigt skiftande resa med bla äventyr i djungeln, lantmiljö och kultur, storstadspuls och oändlig shopping och vackra stränder för snorkling och avkoppling av under palmerna. Resan startade 12 augusti 2004 med flyg från Kastrup till Bangkok, vidare till Kuala Lumpur och slutligen till Kota Kinabalu på Borneo (Malaysiska delstaten Sabah). I Sabah besökte vi bla en lokal marknad i byn Kota Belud, djungeln vid floden Kinabatangan, Rehabiliteringscentret för urangutanger i Sepilok och städerna Kota Kinabalu och Sandakan. Resan gick sedan tillbaka till Kuala Lumpur, vidare till Perhentian Island och slutligen till Singapore för hemfärd 31 augusti.

Torsdag 12 aug - Flyg kl 14.30 från Kastrup med Thai airways till Bangkok (ca 10 timmar).

Sabah

Fredag 13 aug - Ankomst på Bangkoks flygplats kl 6 på morgonen lokal tid och vidare med nästa plan till Malaysias huvudstad Kuala Lumpur. Där återstod bara att boka nästa biljett till Kota Kinabalu i den Malaysiska delstaten Sabah belägen på Borneo. Några timmars väntan gav oss tillfälle att utforska miljön lite närmare. På flygplatsen stötte vi på vårt första "tropiska" djur under resan som finns dokumenterat på här. Bortsett från detta var KLs flygplats faktiskt nybyggd, skinande ren och fräsch (långt i från den bild av Malaysia som väntade oss). Vi anlände till KK (Kota Kinabalu) på kvällen, checkade in på Hotel Kinabalu (dubbelrum utan fönster med AC kostade ca 120 kr) och gick ut för att utforska staden. Vi hann med en nattmarknad, en liten fotorunda och mat på Kentucky Fried Chicken (en meny kostade ca 5 kr) innan kvällen var över.

Lördag 14 aug - KK är Sabahs huvudstad och är lagom stor för att utforskas under en dag, men har tillräckligt mycket charm för en flerdagarsvistelse. Framförallt är det en bra stad att utgå från om man vill åka på marknaden i Kota Belud eller ut på öarna i Rahman National Park. Staden erbjuder en del moderna stora shoppingcomplex, en liten nattmarknad, bra restauranger och framförallt bra kommunikationer runt delstaten. Vi besökte Gayana Island och åt middag på Gayana Resorts restaurang som vi hade hört hade bra seafood. Resorten låg underbart fint vid havet med egen strand och alla byggnader var byggda på pålar direkt vid vattnet. Från restaurangens veranda kunde vi se fiskarna som lekte i vattnet nedanför oss. En oerhört lugn och romantisk miljö med andra ord. Men den kulinariska upplevelsen var långt i från underbar. Det var här som vi fick vårt första (och sista) möte med Malaysisk fisksoppa. Det var inte några gourmefiléer som väntade i botten på buljongen utan en hel tandrad bland annat. Som tur var hade de besparat oss ögonen men annars var hela fisken intakt och låg och guppade i finfördelade bitar bland grönsakerna. Se bild. Tydligen var det vanligt att man utnyttjade hela fisken i malaysisk matlagning (om det var för smakens skull eller om de faktiskt åt hela fisken vet vi inte). Vi fick senare erfara att det var ungefär samma sak med kycklingrätter. Vi lämnade resturangen ganska snabbt och gick istället en promenad längs med stranden där vi såg små vita miniatyrkrabbor löpa över sanden.

Söndag 15 aug - Tidigt på morgonen tog vi bussen till marknaden i byn Kota Belud. Där väntade oss en mångfald av matvaror, hantverk och kläder. Allt från levande höns och sköldpaddor, nyfångad fisk, grönsaker, frukt, tobak i lösvikt till friterade bananer och grillspett fanns att köpa. Framförallt fisk och skaldjur fanns det gott om och allt låg utlagt på marken i 30-gradig värme.

På eftermiddagen flög vi propellerplan till Sandakan. Den kvällen slutade med att vi gick vilse på en landsväg utanför stan för att vi ville utforska det "riktiga" Malaysia. Vi såg bostäder inne i skogen som var sämre byggda än barnens lekkojor i Sverige. Det var bostadsskjul längs med vägen och kokosnötter i träden. Någonstans skymtade rök mellan träden där folk lagade mat eller brände sopor. Vi kom tillbaka till hotellet efter några timmars promenad och sov gott nästan hela natten...

Måndag 16 aug - Hotellet visade sig ligga granne med en minaret. Klockan 5 på morgonen väcktes vi av böneutroparens "ljuva" stämma. De flesta malaysier är för övrigt muslimer. Om man vill upptäcka djungeln och bo bland vilda djur så står Uncle Tans wildlife camp högst på listan. Därför begav vi oss till deras kontor utanför Sepilok för att boka en tredagarsvistelse. När vi kom till Uncle Tans kontor fick vi även reda på att man kunde göra ett så kallat "homestay" hos en malaysisk familj i en liten by vid floden så vi anmälde oss även till detta. Efter någon timmas färd i minibuss längs gropiga vägar nådde vi floden Kinabatangan. Här började vår ca en timma lång båtfärd mot djungellägret. Efter tio minuter fick vi vårt första möte med silkesaporna. Ett tiotal stod och tittade på oss från flodkanten. Då tyckte vi att det var "exotisk" med apor på så nära håll men efter några dagar i djungeln var aporna inte så speciella längre. Likaså blev det med ödlor och vildsvin som sprang fritt mitt i lägret. Lägerplatsen låg en kort promenad från floden och bestod av matsal, sovplatser, volleybollplan och några hängmattor under träden. I en hydda byggd på pålar med tak och öppen front bäddade vi våra "sängar" som bestod av en madrass och ett myggnät. En bit från hyddorna låg toaletten dvs utedass med ett hål i golvet. Duschade gjorde man genom att hälla en spann med vatten över sig . En generator användes några timmar på kvällen för att få elektricitet. Den kvällen gav vi oss av på vårt första safari med båt. Vi såg apor, ormar och fåglar bla. Läs mer på Uncle Tans hemsida.

Tisdag 17 aug - Dagen började tidigt med en båttur längs med floden. Vi fick se en del morgonpigga apor, krokodiler och uttrar bla. Sen väntade frukost i lägret och dagstur in i djungeln. Vår guide visade oss en del medicinväxter, träd och fladdermöss som låg och sov inuti en bladväxt. Sen var det lunch och eftermiddagstur på floden. Vi såg en stor elefanthjord bla. På kvällen gav vi oss ut i djungeln med varsin ficklampa och guiden visade oss hur vi skulle upptäcka djuren i mörkret. Genom att lysa med ficklampan kunde vi upptäcka djurens ögon som reflekterade en röd, blå eller grön färg. Vi såg fåglar, fjärilar, grodor och en skorpion bla. Majoriteten av våra djurbilder på förra sidan är från Uncle Tan.

Onsdag 18 aug - Dagen startade med morgontur på floden, avsked och sen avfärd med båt till byn Bilit. På vägen fick vi syn på några elefanter som precis svalkat sig med vatten från floden. De var på väg upp ur vattnet och in i djunglen. Vi klev av båten för att få en närmare titt och vi hann komma väldigt nära (ca två meter) innan en av elefanterna blev irriterad och vände sig om för att sparka mot oss. Som tur var hann vi springa mot båten innan det hände något allvarligt. Att stå så pass nära att man kunde höra elefanternas andetag var dock en oerhört mäktigt upplevelse. Sen följde inackordering hos vår värdfamilj i Bilit. Se huset vi bodde i här. Byn hade ca 100 invånare och var oerhört fattig. De flesta levde på fiske, men eftersom floden blivit så förorenad var det svårt att försörja sig som fiskare. Av den avgiften vi betalade för resan fick familjen ca 36 kr. Denna summa kunde en familj med 6-8 personer leva på i 3-4 dagar med mat och skolgång för barnen. Vi gick på byns lilla museum med ett traditionellt bröllopshus bla. Se bröllopssviten här. Vi fick reda på att enligt den gamla traditionen så vistades man i bröllopshuset i sju dagar som nygift par utan att ha fysisk kontakt. Brudgummen gav också brudens familj en stor summa pengar som någon slags hemgift. Lite konstigt tyckte vi, men guiden påpekade att nuförtiden var det inte alls så utan mycket modernare. Ja visst, modernt kanske i hans ögon men inte i våra. Det nya var att man nu bara behöver tillbringa tre nätter istället för sju i huset men hemgiften gäller fortfarande. Byns stora samtalsämne är fotbollslaget som vunnit flera pokaler. Runt fotbollsplanen samlas alla bybor på kvällen. Där fick vi en chans att bekanta oss med folket. Vi pratade speciellt mycket med barnen som kunde engelska väldigt bra (nu ett obligatoriskt ämne i skolan). Bilit har fått stöd av världsnaturfonden för att bygga en ny skola och plantera regnskog och fruktträd. Kvällen avslutades med traditionell dansuppvisning och martial arts.

Torsdag 19 aug - Vi besteg en hög kulle på morgonen med fantasisk utsikt över byn, regnskogen och floden. Längst upp fanns ett minnesmärke från andra världskriget. Mitt i gassande sol och hetta gick vi sedan för att plantera bananträd som vi köpt för att stödja byn. Bananträden planterades en bit från byn för att ge föda åt elefanterna som annars trampar ner omgivningarna i Bilit och förstör grödor och hus. Vi åt en typisk malaysisk middag hos vår värdfamilj bestående av magra kycklingben marinerade i soja, ris och brytbönor. Sen lämnade vi byn och åkte till Gumantong Caves. Grottan vi besökte innehöll en värdefull delikatess som såldes för tusentals kronor kilot. Vi trodde det var fågelägg men det visade sig vara svalbon som såldes till rika kineser eller japaner som använde dem i soppa bla. Ett tjugotal män var i full gång med "skördandet" när vi var där. De klättrade på tunna bambustegar upp i grottan och stanken var outhärdlig efter fågelskit. Vi åkte sen tillbaka till Uncle Tans kontor och hann med en snabb runda på Sepilok Orang-Utang Rehabilitation Center. Centret är upprättat för att rädda apor som blivit tillfångatagna och utnyttjade. Varje dag matas aporna med bananer och mjölk. Tanken bakom det är att de ska tröttna på sin ensidiga kost och själva vilja leta efter föda. Det är då man vet att de är redo för livet i det vilda igen. På centret lever de i stort sett i det vilda. Den enda chansen för dig som besökare att se dem är vid matningsdags eller om man följer någon av stigarna in i regnskogen. Vi fick riktig närkontakt med silkesapor och urangutanger då vi dröjde kvar vid matningsplatsen. När matningen var över och alla turister hade gått vågade sig fler apor fram och gick runt benen på oss. Vi tog sedan kvällsbussen till KK och spenderade natten på Hotel Kinabalu.

Fredag 20 aug - På morgonen skulle vi ta oss ut till ön Pulau Mamutik för att snorkla och bada men vädret var inte riktigt med oss tyvärr. Medan regnet öste ner gick vi istället för att shoppa på Centre Point. På kvällen tog vi flyget kl 21 till KL. Vi anlände sent till Hotel China Town Inn som låg mitt China Town på samma gata som nattmarknaden hölls. Marknadsknallarna höll på att plocka i hop när vi kom och gatan var täckt av en matta med sopor och frän lukt av gammal mat. Vi checkade in och upptäckte att hotellrummets golv var ostädat och i badrummet kröp små myror i en strid ström mellan toalettstolen och golvbrunnen. Det är sådant man får räkna med. Vi gick en runda för att orientera oss runt China Town och upptäckte bla en häftig Reagge pub.

KL

Lördag 21 aug - Dagen började tidigt med taxi till Petronas Towers för att köa till inträdesbiljetterna. Petronas Towers är en av världens högsta byggnader med sina imponerande 451,9 meter. Tornet var färdigbyggt 1998 och kostade 1,9 miljarder dollar. De översta våningarna är inte öppna för turister men gångbron mellan byggnaderna - Skybridge på 42:vån (170 m) är det tillåtet för turister att besöka. Varje dag delas det ut gratisbiljetter till turister kl 9.15 och 14.30. Vi kom tidigt och köade någon timma för att få biljetter. Klockan 9.30 var vi uppe och kunde se den imponeradne utsikten över KLs många skyskrapor. Sen gick vi en runda i shoppingcentret som ligger i bottenplanen av Petronas Towers. Sen var det dags för nästa sevärdhet - Tv-tornet Menara Kuala Lumpur (421 m högt). Uppe på utsiktsplanet fick vi en liten historisk och geografisk rundvandring av sevärdheterna i stan genom en bandspelare som guide. Dagen fortsatte med shopping i Little India och en god middag på en burmesisk restaurang (Restoran Paradise Palace). Vi åt en tre-rätters middag för endast 160 sek för två personer. Vi gick sedan genom den indiska nattmarknaden och tillbaka till Petronas för att få en bild av tvillingtornen by night. Restaurangerna och caféerna vid stadsparken intill visade sig vara ett populärt ställe för helgfirande malaysier där man kunde se ut över den upplysta dammen, lyssna till livemusik eller bara strosa runt.

Söndag 22 aug - Dagen ägnades åt shopping i China Town bla. På kvällen åkte vi en skön busstur till Kota Bharu i norra Malaysia. Trots att bussen tog ca 8 timmar så kunde vi ändå sova gott tack vare de stora sätena i fåtöljstorlek.

Perhentian

Måndag 23 aug - I Kota Bahru tog taxi till Kuala Besut där vi åkte vidare med första morgonbåten till Perhentian Island. Perhentian Islans består av två öar Perhentian Besar och Perhentian Kecil. Besar är den större ön med lite lugnare stämning och lyxigare boende. Kecil är den mindre ön dit backpackers och yngre partymänniskor kommer. Vi valde Besar för att vi skulle få några dagar av lyxboende och avkoppling. Blev tyvärr avsläppta på fel strand på Perhentian Besar men det visade sig senare vara ett bra misstag. Vi hittade världens bästa resort, helt nybyggt med stora rum med veranda och havsutsikt, AC och tv. Arwana Resort på stranden Teluk Dalam blev vårt hem för några dagar. Ön var ett paradis med underbara stränder med kritvit sand, palmer och turkost vatten. Vår strand hade inte tyvärr den bästa stranden (mycket koraller, stenar och lågvatten större delen av dagen) men kostanden för mat och boende var ungefär hälften jämfört med på andra sidan ön och det var dessutom lugnt och skönt. Om man ville snorkla och bada var det bara att gå djungelstigen över till andra sidan ön och om man ville ha håll i gång så gick det båttaxis till Long Beach på Perhentian Kecil. De sista bilderna är alla från Perhentian.

Tisdag 24 aug - Vi startade dagen med en god frukostbuffé och sen bar det av in i djungeln för att ta oss till andra sidan ön till stranden vid Coral View Resort. Under den tjugofem minuter långa djungelpromenaden såg vi några större ödlor och en del fåglar och fjärilar. Från fukten i djungeln och den trettiogradiga värmen var vi genomblöta och törstiga när vi kom fram. Vi tog en färsk vattenmelonjuice och sen följde några timmar med snorkling och undervattensfotografering.

Onsdag 25 aug - Under förmiddagen åkte vi på en snorkeltur till bla ön Redang. Kvällen avslutades med malaysisk barbecue bestående av det bästa havet har att erbjuda. Vi åt gigantiska räkor och grillad krabba bla.

Torsdag 26 aug - Vi gick en fotorunda på morgonen för att utforska ön. Sen tog vi oss till Perhentian Resorts strand för att söka efter sköldpaddor. Vi fick simma ut en bra bit och lyckades efter någon timmas letande att få en skymt av en stor sköldpadda på ca en meter. Tyvärr fick vi inte någon bra bild på den.

Fredag 27 aug - Denna dagen åkte vi på snorkeltur för att bla besöka en obebodd ö med fantastisk strand. Korallerna var otroligt vackra i vattnet och vi såg flera Nemos (clownfiskar). På eftermiddagen tog vi en båttaxi till Long Beach där vi badade och snorklade. Stranden på Long Beach var klart bättre än på våran ö. Besars stränder har mycket stenar och koraller men här var det fin sandbotten. Man kunde se att turisterna där var klart yngre än på våran ö och det var lite mer liv och rörelse. Folk spelade volleyboll, drack öl och discomusik hördes från pubarna. Vi beställde varsin pannkaka med banan och ananas och upptäckte att det var mycket godare på vår strand och dessutom billigare. När vi var tillbaka på Arwana började ett otäckt åskväder med blixtrar som lyste upp hela viken och ett fruktansvärt skyfall som pågick hela natten.

Lördag 28 aug - Vi utnyttjade dagen till bad på Coral Views strand, paddling med kanot och en sista middag på Arwana.. På kvällen tog vi en buss genom hela Malaysia ner till Singapore (ca 12 timmars resa).

Singapore

Söndag 29 aug - Vi anlände tidigt till Johor Bahru vid gränsen till Singapore. Till Johor Bahru tar sig många resenärer med flyg eller buss för att det blir billigare än att ta sig direkt till Singapore. Johor Bahru och Singapore förbinds med en 1 km lång vägbank. Vi tog taxi över gränsen, det var lite dyrt men väl värt pengarna då vi fick hjälp med passhandlingarna och kom direkt till hotellet. Vad som utmärker Singapore är stadens rena och välorganiserade intryck. Gatorna är extremt välsopade, husen flotta och trafiken väldigt organiserad. Nedskräpning så som att spotta på gatan, kasta skräp eller mata fåglar ger böter på ca 4500 sek. Det är för övrigt förbjudet att föra in tuggummi till landet. Hotellet vi bodde på (Strand Hotel) ligger på Bencoolen Street dit många turister söker sig med tanke på mångfalden av hotell och de humana priserna. Större delen av dagen ägnades åt shopping på Sim Lim Square - paradiset för elektronikintresserade. Varuhuset har fem våningar och innehåller bara affärer med kamerautrustning, hi-fi-prylar och datautrustning. Kvällen avslutades med en Singapore Sling på det berömda hotellet Raffels där drinken uppfanns en gång i tiden.

Måndag 30 aug - Hela dagen ägnades åt shopping längs Singapores berömda shoppinggata Orchard Road. Senare på kvällen besökte vi Zoos nattsafari. Det var en trevlig upplevelse trots att vi hade sett så mycket av vilda djur i Malaysia. På zoot kunde man åka ett litet tåg runt med guide eller gå själv på olika markerade stigar. Det som var bäst var att djuren var så nära. Allt som skiljde oss från djuren var en kort vallgrav och dessutom var djuren upplysta med ett kvällsljus som inte störde djuren men som gjorde att vi kunde se dem ganska bra (dock inte tillräckligt med ljus för att fota och blixt fick man inte använda så klart - därför inga foton). Läs mer på Singapore Zoos hemsida.

Tisdag 31 aug - Vi klarade av lite shopping till innan hemfärden på kvällen. Vi lämnade Singapore kl 21.30 lokal tid, åkte vidare till Bangkok och ankom på Kastrup kl 07.30 lokal tid nästa dag.

Tillbaka